fredag 27. mars 2015

Påske og ny vår,en trist vinter er over.

Har nå hatt en morgen med  refleksjon,tanker og bearbeidelse.
Påsken står for døren,sannelig så har det gått et år siden sist,akkurat som det bruker å være.Kan hende at noen ikke tar ordet i sin munn,ikke har forhold til den,men for de fleste er det vel fridager,annerledes dager,med eller uten kristent budskap og lidelseshistorie.
Uansett så signaliserer denne tiden ny start,nytt liv,det spirer og gror.
Våren elsker jeg,nå starter min oppdagelse av alt som kommer frem fra snø,vinter og forglemmelse.
Ja,da snakker jeg ikke om hybelkaniner og alt det andre som dukker frem fra sine "voksesteder".
Et år med mange forandringer,sykdom og sorg.
Min gamle far,sprek og livsglad mann på 86 måtte si farvel til oss og sovnet stille inn.
Et år med mye sykdom og mye sykehus.
Uhelbredelig kreft er rett og slett lidelse.
Min far strevde mot å la sykdommen ta overhånd,hadde en sånn livsgnist og så mye han enda skulle utføre i livet sitt.
Jobbet ute med ved og forefallende arbeid ,helt til han måtte legges inn til lindrende behandling 6 uker før han døde.
Bygde om hus,fikk nytt soverom og hjelpemidler som skulle gjøre de siste dagene bedre hjemme,for han hadde en mening om at alle har det bedre,og er friskere hjemme.
Ville administrere alt selv,penger,regninger,leger osv. Den kommunale hjemmesykepleietjenesten som ikke fungerte,en kreftsykepleier som ikke var tilstede eller som ikke skjønte hvor syk han egentlig var,eller som ikke tok seg tid til det som han egentlig ønsket,å få prate,sette ord på tanker og lidelse med en kompetent person.Mange leger,dårlig samhandling. Dårlig smertelindring og en løpsk diabetes er stikk ord.
Men allikevel så var han en støtte for andre,og hadde en hjelpende hånd. Så sterk,så sterk at han selv ikke fikk den støtten som han trengte,tenker jeg..
Og selvfølgelig dårlig samvittighet over å ikke bære mere lyttende tilstede,brukt mere tid.. Alle de samme tankene som de fleste har.

En uke skulle han få i sitt nye soverom og med tilrettelagt hus ,før sykdommen tok overhånd,og senere fikk den smertefrie hvilen for alltid.

En tung tid,og mange avgjørelser som også har vært belastende har fulgt.
Nå snakker vi om dødsboet,om krav og meninger som ikke alle er enige om i en stor søskenflokk.
Selv så mener jeg at loven må følges for alle når det ikke er tydelig avtalt eller skrevet ned.
Så vi måtte faktisk kjøpe tjenester av advokat,da noen ikke
er av samme mening som andre og gjerne vil ha det meste.. Hus,bil,maskiner,årdsbruk og penger krever at man tar seg tid til dette. Midt oppe i det hele skal nye avtaler med forpakterne avtales,ny leieboerkontrakt osv.  Og hvem er det som får alt tredd ned over hodet,både av det som  man har tatt på seg som bobestyrere,det som man ikke skal få bli belastet,men som man får allikevell,jo det er bobestyrerne.
En søppelbøtte blir man brukt som,her kommer personlige konflikter og krav,tidligere uenigheter dumpende ned...
Har blitt noen søvnløse netter.
 Og det sier jeg til alle,rydd i papirer,skriv avtaler og ev testamente og gjerne med advokat. De utgiftene lønner seg i form av mindre konflikter  og rydder misforståelser av veien.

Nå har jeg hoppet bukk over mine tanker om det som skjer ute i den store verden,det er så mange kriger,så mye forferdelig som jeg ikke klarer å uttrykke i ord. Skulle tro at man skal klare å samtale seg til fred,men det blir bare verre og verre. Demostrantene som vil ha en ny vår,ny tid ender opp med hele land i ruiner,men en verre regjering enn den forrige,og gode levevilkår for korrupsjon.Uansett hvem som blir ny leder så er de verre enn den de har avsatt. Terrorisme og fattigdom preger nyhetsbilde hver eneste dag.Og millioner av mennesker lider,er på flukt,sydom og epedemier florerer,barn blir brukt som levende bomber. Elendighet som ingen ende tar.
Midt oppe i det hele så klager og syter vi over småting når man heller burde glede seg over småting,trygghet,velstand.
 Så gå til disse påskedagene med åpenhet,toleranse og omsorg for hverandre.
Gode ord til noen som ikke har det så bra,er en begynnelse på vår omtanke til verden. Et smil til nye landsmenn nlir satt stor pris på..
Det er også den første påsken på mange år som jeg ikke jobber turnus,faktisk så er det deilig.
Nå blir det en avslappende uke på hytta,med barnebarn som venter.
Håper på bra vær,kanskje sol og fredfulle timer med lesestoff,strikking og kos.

En riktig fin og fredfull påske ønske,og husk fjellvettreglene gjelder uansett hvor man er..

1 kommentar:

  1. Oj, det var skikkelig tøffe tider. Kjenner igjen deler av historien, spesiellt det å dele dødsbo.. Man kommer i mål tilslutt, men det er overraskende hvor kravstore enkelte er når slikt skjer, ikkje rart familier splittes. Ønsker deg alt godt, og en rolig strikkende påske med god mat og fint vær ;o)

    SvarSlett